Konsultacije za nove zamjenike, okončane su i sada se očekuje formalna odluka premijera Hashima Thaqija. Prema  navodima  dnevnog lista Express, koji se poziva  na izvore unutar Vlade, premijer  Thaqi može objaviti odluku u ponedjeljak (danas) ili sutra , jer u srijedu će otputovati u inostransto.

"Ako se taj postupak ne okonča do srijede, odluka će biti odgođena za sljedeću nedjelju, jer  premijer od srijede neće biti na Kosovu. Imena su već izabrana , a preostaje samo da se odluka objavi  u javnost , izjavio je visoki vladin službenik koji je želio da ostane anoniman.

Glasnogovornik Vlade, Memli Krasniqi potvrdio je u nedjelju  za Express da je pitanje  zamjenika ministara sasvim na kraju.

"Vrlo brzo premijer će izaći sa novim imenovanjima za zamjenike", rekao je Krasniqi, koji nije želio govoriti o tačnom danu.

Prema izvorima dnevnog lista Express, u Ministarstvo Ambijenta i Prostornog Planiranja , biće imenovan za zamjenika ministra Idriz Vehapi, bivši zamjenik ministra Poljoprivrede .Dosadašnji ministrar Ambijenta i Prostornog Planiranja, Emin Krasniqi očekuje se da će proći na istoj poziciji u Ministarstvu za Saobraćaj i Veze.