Svaki pokušaj podjele Kosova trebalo bi odmah isključiti, jer bi to bila apsolutna katastrofa za cio region. Očekujem da će se SAD i većina evropskih zemalja oduprijeti takvoj namjeri jer bi podjela Kosova značila otvaranje Pandorine kutije, izjavio je bivši američki ambasador Morton Abramowitz.

U intervju za radio Slobodna Evropa Abramowitz je kazao da je još jedan drugi problem činjenica da je Evropska unija podjeljena oko Kosova. Pet njenih članica ne priznaje ga kao nezavisnu državu. Postoji osjećanje da su Sjedinjene države uglavnom prepustile Balkan Evropskoj uniji.

"Najprije, to u velikoj mjeri zavisi od mišljenja Međunarodnog suda pravde. Drugo, nema sumnje da će Srbija pokušati da iskoristi ovu situaciju kako bi ostvarila svoje interese na Kosovu. Po svoj prilici, Beograd će nastojati da iskoristi mišljenje Međunarodnog suda pravde u cilju iniciranja novih pregovora na kojima bi Srbija zadržala svoj stav o statusu Kosova. Ukoliko to podrazumijeva podjelu, treba da sačekamo", kazao je Abramovitz.