Savjetodavno mišljnje o nezavisnosti Kosova Međunarodni sud pravde objaviće 22. jula, rekli su međunarodni izvori za štampu u Prištini.

Prema navodima dnevnika Koha Ditore, razni međunarodni izvori potvrdili su da će Sud zaključiti slučaj Kosova tokom jula i da će svoje mišljenje objaviti tokom sednice 22 jula.

I dnevnik Ekspress prenosi istu informaciju pozivajući se takođe na neimenovane međunarodne izvore.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da nije zvanično informisano iz Međunarodnog suda pravde, ali nije negiralo "mogućnost da se mišljenje objavi tokom jula.

"Nema zvaničnih informacija i zbog toga nije moguće reći kada će Sud objaviti svoje mišljenje", rekao je za Ekspres Qerim Qerimi, savjetnik ministra spoljnih poslova Skendera Hysenija.

Dnevnici u Prištini podsetili su da zvanična Priština "očekuje da će savjetodavno mišljenje Suda biti u korist Kosova i očekuju porast broja zemalja koje će priznati Kosovo posle objavljivanja mišljenja Suda".

Sa druge strane, štampa navodi da će Beograd pokušati da poslije mišljenja Suda preko UN-a, ponovo tražiti razgovore o statusu Kosova.