Srbija je zaprijetila da će zaustaviti suradnju s misijom Europske unije misije na Kosovu, EULEX-om zbog toga što zvaničnici Europske unije ne dopuštaju nenajavljene posjete srpskih dužnosnika.

Srpski ministar za Kosovo Goran Bogdanović  optužuje dužnosnike Europske unije da oni brane stavove albanske strane. Bogdanović je rekao da misija Europske unije krši neutralnost na koju ga mandat obavezuje.

"Odluka Euleksa da zabrani nenajavljenih posjeta srpskih zvaničnika Kosovu dio je kampanje Prištine protiv izbora u Mitrovici. Naše strpljenje i konstruktivnost imaju svoje granice!", ovim riječima ministar za Kosovo u vladi Srbije Goran Bogdanović poziva EULEX da preispita odluku da srpskim zvaničnicima, čija posjeta nije najavljena, zabrani ulazak na teritoriju Kosova.

"Ukoliko to ne učine, odnosi Srbije i EULEX-a biće ozbiljno ugroženi" - poručuje Bogdanović.

"Ojačaćemo institucije i prisustvo Srbije na Kosovu, posebno u njenom sjevernom djelu, ma koliko se to nekom ne dopadalo i smetalo. Evo, ja sam jutros bez ikakvih problema iz Beograda doputovao u sjeverni dio Kosova, gde se i sada nalazim. Kako će meni, koji sam rođen i živim na Kosovu, ili bilo kom srpskom političaru iz Kosova neko da zabrani da dođe u svoju kuću" - pita Bogdanović.

Odluka dužnosnika EU da ne dopusti srpskim dužnosnici dolazak na Kosovu prethodi nedjeljnim izborima sponzorisanim od strane Srbije u sjevernom djelu Mitrovice, podijeljenom gradu između Srba i Albanaca.

Predstavnici Europske unije i kosovskih vlasti kažu da neće priznati rezultate izbora i da su samo izbori organizovane od strane Vlade Kosova legitimni.