Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, saopštio je danas da će zahtjevati od EULEX-a i predstavnika kosovskih institucija, da tokom obavljanja njihovih mandata poštuju zakone.

On je na to upozorio uzimajući u obzir kontrolu premijera Hashima Thaqija i četverice ministara Vlade Kosova, učinjenoj prije dva od strane EULEX policije.

Šef države je izjavio da nije bio upoznat sa slučajem "kontrole" nad visokim domaćim zvaničnicima, međutim obećao je da će zatražiti poštivanje državnih protokolarnih procedura.

"Nemam informacije. Sada sam saznao šta se desilo i nemam nikakvo objašnjenje. Ali moram reći da se moraju poštivati državne protokolarne procedure", rekao je predsjednik Sejdiu danas, u povratku iz službene posjete u Maleziji.

Na pitanje, kako će reagirati ako je EULEX prekoračio ovlašćenja iz svoj mandata. Ovdje nije bilo konkretnog odgovora od strane Sejdiua.

"Ako su prekoračena ovlašćenja (od strane EULEX-a) znači da nisu poštovane državne protokolarne procedure. Ne želim više komtirati", rekao je prvi čovjek Kosova.

"Najvažnije od svega je da kako  institucije Kosova tako i međunarodne, koje su podrška domaćim,  poštuju zakon. EULEX ima svoj mandat. Dio je podrške podupiranju vladavine zakona i reda i dalje ne želim analizirati", dodao je predsjednik Sejdiu.