Misija EULEX-a je ponovila da od istraga za korupciju niko neće biti pošteđen, čak ni premijer Hashim Thaqi.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca ove misije Johannes Van Vresweejk kazao je sinoć da incident koji se dogodio na prištinskom aerodromu, kada je zaustavljen radi kontrole premijer Hashim Thaqi i ministri koji su sa njim bili u društvu, prije polaska za Tursku, izazvan je zbog toga što se nisu zaustavili kod mjesta za kontrolu.

"Ja očekujem da svaki visoki Vladin zvaničnik prođe kroz te procedure. Jer ako treba da prođe kontrolne tačke, onda se to pravilo mora poštovati. Niko nije iznad Zakona. Ni premijer, niti ministar za saobraćaj", kazao je Van Vresweejk za Klan Kosova. On je rekao da je nakon tog incidenta telefonirao premijeru Thaqiju, ali nije želio da saopšti detalje.

"Rekao sam neke stvari, koje treba da kažem", izjavio je van Vresweejk.

Prema tužiocu, sve se to dogodilo u periodu kada se "radi na slučaju Limaj" dodavši da je to "kompleksa istraga" i da u tom procesu "ima napretka".

U srijedu, premijeru Kosova Hashimu Thaqiju i četvorici ministara njegovog kabineta, koji su otputovali u posjeti Turskoj, carinici EULEX-a kontrolisali su detaljno njihove prtljage na aerodromu Priština.

Osim kontrole, šefu izvršne vlasti i njegovim ministrima naređeneo je da idu pješke nekoliko metara, jer njihovim vozilima nije dozvoljeno da dođu do najbliže tačke, kako se praktikovalo do sada. Glavni tužilac  EULEX-a Johanes Van Vresweejk  je kazao da će uskoro biti uhapšen neko u vezi slučaja Limaj. U intervjuu za TV Klan Kosova on je rekao da su trojica osumnjičeni povodom slučaja Limaj.

"Za sada su trojica. I neko će biti uhapšen", kazao je on.

Glavni tužilac EULEX-a najavio je, takođe da su, osim slučaja Limaj komletirana još 19 ostala slučaja za korupciju. On je još jednom ponovio da se istraga vodi za još neke druge ministre.