Premijer Turske Recep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska učiniti sve što je moguće da podrži Kosovo u lobiranju za priznanje nezavisnosti, javljaju danas mediji na Kosovu.

Erdogan je, prenosi štampa, juče organizovao susrete kosovskog premijera Hashima Thaqija, koji je u višednevnoj posjeti Turskoj, sa predstavnicima Grčke i Sirije. Na tim sastancima trebalo bi da se razgovara o mogućnostima da te države priznaju nezavisnost Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom, Erdogan je podsjetio da je Turska među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova.

"U svim međunarodnim skupovima podržavamo Kosovo kako bi se povećao broj država koji priznaju nezavisnost", rekao je Erdogan.

Mediji prenose da je turski premijer prije susreta sa Thaqijem imao telefonske razgovore sa najvišim zvaničnicima Azerbejdžana, Katara, Libije, Sirije i Grčke.

"Mog prijatelja Thaqija, Sirija i Grčka su pozvale da razgovaraju o pitanjima priznanja. Vjerujemo da će biti pozitivnih rezultata", rekao je Erdogan, a prenosi dnevnik "Express".

Thaqi posjetu Turskoj nastavlja susretima sa gradonačelnikom Istanbula i predstavnicima zajednice preduzetnika Turske.