Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije prvi su zadaci zemalja koje žele u EU, rekao je komesar EU za proširenje Stefan Fule.

Na pitanje o tome da li će finansijska kriza u Grčkoj promjeniti pristup EU proširenju i za izvjesno vrijeme zatvoriti vrata Unije, komesar je odgovorio rekavši da je "posljednji talas proširenja (EU, 2004. godine) povećao ekonomski dinamizam i u starim, i u novim državama članicama" i naglasio da "proširenje nije dio problema, nego prije dio rješenja".

"Stoga je EU sve vrijeme krize nastavila da podržava ekonomsku stabilnost zemalja-kandidata i potencijalnih kandidata", rekao je Fule.

Upitan da li Srbija može u EU bez rješenog statusa Kosova, File je odgovorio da su "proces rješavanja statusa Kosova i evrointegracija Srbije dva paralelna procesa".

On je kazao da isti uslovi važe za sve zemlje-kandidate, te da one treba da se u najranijoj fazi uhvate u koštac s teškim promjenama, kao što je reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i zaštita fundamentalnih prava.

"Ali, naravno, samo se po sebi razume da bilo koja zemlja koja želi da uđe u EU mora da pokaže da sa susjedima ima dobre odnose zasnovane na suradnji, toleranciji i obostranom razumijevanju", ukazao je Fule.

S druge strane, tokom boravka u Nikoziji na Kipru predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je, u četvrtak da Srbija nikada neće prihvatiti priznavanje Kosova kao uslov za prijem u Evropsku uniju.

Poslije razgovora sa predsjednikom Kipra Dimitrisom Hristofjasom, Tadić je na konferenciji za medije izrazio uvjerenje da "takav uslov neće biti postavljen zbog toga što ga Srbija nikada neće prihvatiti".