Vlada Kosova usvojila je odluku o povećanju plata civilnim službenicima za 40 eura. Uvećane plate za pomenutu sumu biće isplaćene od 1. maja ove godine. Ovo povećanje će koštati Vladu oko 5 miliona eura.

Očekuje se da odluku o povećanju plata tokom ove nedjelje potpiše premijer Kosova Hashim Thaqi. Novina "Express" saznaje da će prema ovom prijedlogu dodatnih 40 eura biti isplaćeni za 8 mjeseci, do stupanja na snagu Zakona o platama civilnih službenika, koji reguliše njihov status. Ovom dodatku na plate neće se radovati oko 6 hiljade civilnih službenika, koji dobijaju bilo kakvu vrstu dodataka iznad osnovne plate.

Murselj Zymberaj, predsjednik sindikata civilnih službenika Kosova kaže da je dobrodošao ovaj prijedlog odluke kosovske Vlade, dodavši da je do ovog povećanja došlo nakon socijalnog dijaloga kojeg su imali na svim vladinim nivoima, Parlamenta i ostalih nivoa.

On je kazao da su sindikalci od februara do maja mjeseca imali više od 50 sastanaka sa zvaničnicima Vlade, Skupštine, poslanicima, parlamentarnim komisijama i drugim. Nakon potpisivanja odluke o povećanju plata očekuje se da Ministarstvo javne administracije i finansija počnu sa sprovođenjem ove odluke.