Prtljag premijera Hashima Thaçija i još četvorice ministra detaljno je pregledan na prištinskom aerodromu prilikom njihovog odlaska u Tursku.

Carinici Eulexa su na aerodromu izvršili detlajnu kontrolu Thaçija i ministara Fatmira Limaja, Envera Hoxhaja, Lutfija Zharka i Bleranda Stavilecija, piše “Zëri“.

Na polasku u dvodnevnu zvaničnu posjetu Turskoj, vladina delegacija je morala da ide pešice nekoliko metara, jer njihovom automobilu nije bilo dozvoljeno da se sasvim približi avionu, kako što je uobičajeno.

Njihov automobil je viđen kako se vraća nazad do oznake "Gate1" na aerodromu dok su vladini zvaničnici išli pešice.

Vrata VIP zone kroz koja kolima prolaze najviši zvaničnici Kosova su bila blokirana automobilom carinske službe Eulexa, dok je u blizini viđeno nekoliko carinika misije.

Zvaničnici Eulexa nisu izneli mnogo detalja u vezi sa ovom carinskom kontrolom, koja nije uobičajena, ali su objasnili da je riječ o zakonskoj proceduri.

"Danas su carinski službenici Kosova i iz Eulexa, u saradnji sa obezbjeđenjem aerodorma, izvršili kontrolu prtljaga, uz pomoć skenera sa X zracima u VIP zoni prištinskog aerodroma. To su zakonske procedure", rekao je portparol Euleksa Blerim Krasniqi.

On nije nije naveo da li se kontrola desila sa nekim određenim ciljem upravo kada su putovali neki vladini službenici.

Vlada Kosova se nije oglasila povodom ovog neuobičajenog poteza na aerodromu, već je samo sopštila da vladina delegacija odlazi u dvodnevnu posjetu Turskoj, gde će se Thaçi sastati sa turskim kolegom Tajipom Erdoganom.

Eulex je nedavno obavio pretres Ministarstva transporta kojim rukovodi Fatmir Limaj, zbog sumnji u proneveru veće sume novca. Limaj je u vladinoj delegaciji koja je otputovala u Tursku.

Posjeta Thaçija, Limaja i ostalih ministara, dešava se samo nekoliko dana nakon što je tursko-francuski konzircijum dobio koncesije na prištinskom aerodromu.

Ovaj izbor je bio praćen optužbama za korupciju od strane nekoliko konkurentskih kompanija, opozicionih partija i predstavnika civilnog društva.