Vijeće sigurnosti UN razmatrao je sinoć tromjesečne izvješće o radu misije UN na Kosovu. Šef misije Unmika na Kosovu Lamberto Zanijer izjavio je da je opšta situacija na Kosovu i dalje stabilna, ali da ostaje potencijalno krhka.

"Nedostatak pomirenja izmedju zajednica i dalje je izazov koji je još pojačan ekonomskim teškoćama", rekao je Zanijer.

Kako je naglasio šef Unmika, napravljen je ohrabrujući napredak u sferi kulturnog i vjerskog nasljeđa, ali da pitanje nestalih osoba ostaje kao problem za pomirenje između zajednica, i predštavnici porodica kosovskih Albanaca i kosovskih Srba su izrazili nezadovoljstvo sa ostvarenim napretkom i zatražili da se ne politizuje to pitanje.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni rekao je da vlasti u Prištini i dalje rade na stvaranju boljih uslova u naseljima gdje žive manjine, posebno srpska manjina.

On je optužio Srbiju za destabilizaciju situacije na sjeveru Kosova, ali je rekao da su vlasti u Prištini spremne za normalizaciju odnosa s Beogradom, posebno u vezi s pitanjima od zajedničkog interesa.

"Iako nevoljno, ipak treba da ponovim da Srbija, kroz postupke destabilizacije i ometanja, nastavlja da podržava ilegalne strukture na sjeveru (Kosova). To je nastavljeno odlukom o održavanju izbora Srbije na Kosovu, što je neprihvatljivo i neodgovorno", rekao je Hyseni.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je na sjednici da će mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova stvoriti priliku za postizanje strateškog kompromisa izmedju Srba i Albanaca i zatražio podršku svih članica UN kako bi se riješio taj problem.

"Uprkos nedavnim neuspesima na terenu, verujem da se približavamo novom, obećavajućem trenutku na Kosovu.

U vremenu pred nama, treba da usredsredimo napore kako bismo zajedno našli rješenje kroz dijalog", rekao je Jeremić.

Članice Vijeće sigurnosti  UN ukazale su na važnu ulogu Unmika u očuvanju sigurnosti na Kosovu, ali su istovremeno poručile da su nedavni incidenti u toj oblasti neprihvatljivi i da je neophodna saradnja vlasti iz Prištine i Beograda zbog dobrobiti stanovnika Kosova.

Ambasadori su imali podeljeno mišljenje o pitanju statusa Kosova. Predstavnici Rusije, Kine, Brazila i Meksika založili su se za poštovanje rezolucije 1244 SB UN i teritorijalni integritet Srbije, pozivajući na nastavak pregovora o statusu.

Predstavnici SAD, Francuske, Britanije i još nekih zemalja smatrali su da je nezavisnost Kosova nepovratna i da je njegova podjela neprihvatljiva.

Predstavnica SAD je, između ostalih, ukazala na značaj saradnje Prištine i Beograda u praktičnim pitanjima, naročito kada se radi o oblasti carina, kriminala, zaštite imovine i povratka izbeglica.