Nova rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i pregovori o Kosovu na temelju mišljenja Međunarodnog suda pravde teško su ostvarljivi, isto kao i podjela Kosova, jer se tome zasad protive uticajne svjetske zemlje, ocjena je međunarodnih i evropskih diplomata u Briselu uoči današnje rasprave o Kosovu u SB UN.

Diplomate, međutim, ističu da bi "tehnički dijalog" Beograda i Prištine mogao pospješiti ugrađivanje Srbije u redove Evropske unije, iako ključni zagovornici nezavisnost Kosova traže da Beograd, u času učlanjenja u EU, prihvati "realnost postojanja nezavisnog Kosova".

U EU preovlađuje stav da statusno neutralna politika na Kosovu preko djelovanja Euleksa i posebnog mehanizma Procesa stabilizacije i pridruživanja Kosova Uniji, mora i dalje ostati osnov politike Brisela.

Kako navode izvori u Briselu, jedno od rješenja "koje bi vodilo stabilnosti" moglo bi biti istinska autonomija za Srbe na sjeveru Kosova, ali i mnogo bezbjedniji status za Srbe u enklavama, ali za to će presudna biti politika Srbije.

Informacije iz SB UN, prema ovim izvorima, govore da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova nastoje da "izoštre stavove" prije odluke suda pravde UN u Hagu, uz glavni stav da je odluka o priznavanju nezavisnosti nepovratna.

U diplomatskim kancelarijama SAD i drugih koji prihvatili realno stanje, se podvlače očekivanja da će "neobavezujuće mišljenje" Međunarodnog suda pravde biti takvo da ga svaka strana može tumačiti u prilog svojim stavovima.

Zaključak je da se "moraju temeljito ozdraviti strukture vlasti i time omogućiti i da investitori imaju poverenja u ulaganja na Kosovo".