Zvanična Priština se zalaže da se razgovori o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije odvijaju nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP), piše dnevnik "Koha Ditore".

Kako je za list izjavio zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuqi, za sada još nema ničeg konkretnog o vremenu, nivou i temama razgovora.

"Za sada je riječ samo o ideji koja se priprema od strane međunarodnih i regionalnih instanci. Međutim, nema ničega konkretnog", kazao je Kuqi.

Dnevnik piše da prošlonedjeljno otkriće još jedne masovne grobnice sa tijelima Albanaca u Srbiji "otvara mogućnost i neophodnost da se prvo razjasni sudbina nestalih i izvrše iskopavanja na mjestima za koja kosovska strana ima informacija ili sumnja da su masovne grobnice".

"Svaki razgovor o tehničkim i drugim pitanjima bez rasvjetljavanja sudbine nestalih i dokumentacije koju su oduzeli predstavnici Srbije nema smisla. Sudbina nestalih ne zahtjeva razgovore već iskrenost i interesovanje Vlade Srbije da se riješi", izjavio je Kuqi.

Prema njegovim riječima, Priština će na početku istaći o čemu neće razgovarati - status i teritorijalni integritet zemlje.

"Može se razgovarati samo o tehničkim pitanjima koja tangiraju život građana dvije zemlje", rekao je Kuqi.

I pomoćnik američkog državnog sekretara Philip Gordon je prošle nedjelje tokom posjete Kosovu rekao da se može razgovarati samo o temama kao što su električna energija, funkcionisanje sudova, pitanje nestalih osoba, ali ne i o statusu i teritorijalnom intergritetu Kosova.