Rođak premijera Hashima Thaçija, direktor javnih nabavki u KEK-u Nijazi Thaçi, oštetio je tu kompaniju za osam miliona eura, odlukama za kupovinu struje po 20 odsto višoj cijeni, prenosi “Koha ditore“.

U izvještaju američkih savjetnika iz USAID-a, navodi se da je Nijaz Thaçi odobrio kupovinu struje od novembra 2008. do maja 2009. godine 20 odsto skuplju nego što je to uobičajeno.

“Koha ditore“ prenosi navode izveštaja savjetničke firme "PA Konsalting", upućenog USAID-u, prema kojem se vidi da je u KEK-u nepotrebno potrošeno osam miliona eura.

“Uprkos svim upozorenjima KEK-u da ne treba da kupuje struju po visokoj cijeni kako bi potrošači kategorije B i C imali struju 24 časa, na osnovu uputstava MER/Vlada Kosova, KEK je ugovorio cijenu od 41 miliona eura za pomenuti period", navodi se u izvještaju.

KEK je u to vreme zbog objektivnih okolnosti isključio bio svoje agregate za proizvodnju struje i sa druge strane bio primoran da uvozi struju na osnoovu svojih ugovora.

Isti iznos, oko 40 miliona eura, bio je potrošen do početka 2010 godine.

KEK je struju kupovao, navodi se, od srpskih kompanija, “EFT“ u vlasništvu Vuka Hamovića i “Rudnap“, Vojina Lazarevića.

U izveštaju se dodaje da su obe kompanije pod istragom zbog njihovoh djelatnosti u vezi energetike.

Posljednji slučaj se dogodio kada su se ove dve kompanije našle na sudu u Bosni i Hercegovini.

Istražitelji Evropske komisije opisali su ove dve kompanije kao balkansku mrežu energetike.

U slučaju sa KEK-om, po mišljenju istražitelja EK-a, kompanija “EFT“ je vršila sumnjive transakcije preko grčke banke “Artesia“.

Službenici KEK-a negiraju da su zvanično dobili izvještaj od strane američkih savjetnika.

"KEK nijednom nije posjedovao izveštaj 'PA Konsalting' kojim se vi rukovodite. Rukovodstvo KEK-a nijednom nije dobiijao savjete od "PA Konsultinga' da ne potpiše ugovore o kojima se priča“, rekao je Viktor Buxhalla, portparol ove korporacije.

Po njegovim riječima, KEK nije upoznat sa izveštajem i nijednom nije dobijao preporuke od strane “PA Konsultinga“ u vezi ovog pitanja.

"KEK je tražio objašnjene od 'PA Konsaltinga’ u vezi sa ovim izveštajem, tražio je da se upozna sa njegovim sadržajem i na kraju je tražio objašnjenje, zašto nijednom nije dobio preporuke koje se navode u izvještaju", rekao je Buxhalla nakon što je dobio pitanja u vezi ovog izvještaja.

Što se tiče tendera, Buxhala je rekao da je on poništen juna 2008. godine od strane Borda direktora KEK-a, nakon sugestija Ministarstva energetike.