Kosovski zvaničnici su zatražili hitan sastanak sa srpskim zvaničnicima kako bi razgovarali o masovnoj grobnici u Rudnici kod Raške, gdje se sumnja da su sahranjena tijela više od 250 Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu.

Predsjednik vladine Komisije za nestala lica, Prenk Gjetaj, rekao je u Prištini da sumnjiva lokacija na Rudnici ima više od 250 tijela Albanaca ubijenih tokom rata, prenose kosovski mediji.

Sumnje da se u Rudnici nalazi 250 zakopanih tijela kosovskih Albanaca je objavilo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Gjetaj je kazao da su kosovske vlasti unazad nekoliko godina pokušavale da otkriju grobnicu kod Raške.

"Za ovu grobnicu smo sumnjali i znali da postoji još od 2005. godine. Juna 2006. godine je iskopana, ali izgleda da smo pogriješili mjesto", rekao je Gjetaj.

"Ponovo smo dobili informacije i predali smo naš zahtjev Beogradskoj komisiji za sumnjivo mjesto i priložili činjenice, šeme, tačne slike koje pokazuju sumnjiva mjesta i to se nije uklapalo sa onim što je dalo srpsko Tužilaštvo u vezi 250 tijela. Mi imamo informacija da su u pitanju 450 tijela, u jednoj grobnici je 300 tijela, dok u drugoj 150", kazao je Gjetaj.

On je izrazio uznemirenost zato što kosovska strana još nije dobila službenu informaciju ni iz Beograda, ali ni od EULEX-a, pišu mediji.

Gjetaj je dodao da postoje sumnje da se na još nekim lokacijama nalaze masovne grobnice sa tijelima kosovskih Albanaca koji su ubijeni tokom rata i prebačeni tamo.

"Sumnjamo i za druge lokacije, ne samo za oblast opštine Raške, nego i za jezero Perućac, region Medveđe", dodao je on.

Gjetaj je naveo da se traga i za grobnicama na Kosovu, kao što su Suva Reka, Košare, Livočko jezero… Sumnja se, dodao je Gjetaj, da je oko 20 tijela sahranjeno na gradskom groblju u Butenu, u Makedoniji, pošto ih je tamo izbacila reka Lepenac.