Francuska Narodna skupština jednoglasno je prihvatila rezoluciju o zabrani nošenja burke i nikaba.

Rezolucija je simboličan i neobvezujuć dokument te prethodi raspravi o nacrtu zakona o zabrani nošenja nikaba i burke na javnom mjestu koja će započeti u srpnju.

Rezoluciju su prihvatili svi prisutni zastupnici, 434 od ukupno 577. Dio zastupnika komunista i zelenih napustio je dvoranu prije glasanja, nazvavši ga "farsom koja bi trebala unaprijed osigurati konsenzus o vladinu nacrtu zakona o zabrani nošenja burke".

Jedan od zastupnika je pokrivene žene usporedio s "fantomima" i "hodajućim lijesom", dok je ministrica pravosuđa Michele Alliot-Marie, koja je i izradila nacrt zakona, rekla da burke i nikabi narušavaju slobodu žena.

U Francuskoj već gotovo godinu dana traje rasprava o zakonodavnom okviru kojim bi se zabranjivalo burke, nikabe, ali i pokrivala za glavu koja otkrivaju lice. Najveći problem stvara sraz francuskih težnji za "oslobođenje" muslimanskih žena i problema vjerskih i nacionalnih prava i sloboda doseljenika.

U Francuskoj je 2004. godine zabranjeno nošenje marame na glavi i drugih vjerskih simbola u školama. U toj europskoj državi živi oko pet milijuna muslimana, a oko 2.000 francuskih muslimanki nosi tradicionalna pokrivala za glavu.