U Prištini, od 11-13. maja traje sastanak vjerkih lidera zemalja regiona. Domaćin tog sastanka će biti Islamska zajednica Kosova.

Na tom sastanku se očekuje učešće najviših rukovodioca islamskih zajednica iz zemalja regiona: Prof. dr. Ali Bardakoglu, predsjednik DIJANETA (Islamska zajednica u Turskoj), Selim Muqa, predsjednik islamske zajednice u Albaniji, muftija Šefko ef. Omerbašić, predsjednik islamske zajednice u Hrvatskoj, iz Bosne i Hercegovine će prisustvovati mostarski muftija Seid ef. Smajkić, reis Ismalske zajednice u Makedoniji Rifat ef. Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori muftija dr. Nedžad Grabus, predsjednik Islamske zajednice Slovenije Ibrahim Šerif, muftija iz Grčke, takođe i Ahmet Meta iz Grčke i Murat ef Jusuf, predsjednik Islamske zajednice Rumunije.

Među temama o kojima će diskitovati vjerski lidreri tokom boravka na Kosovu biće: suradnja između islamskih zajednica, uloga vjere u obrazovanju  i zbratimljenju naroda kao jedna od uloga vjerkih zajednica u postkomunističkom društvu.