Pomoćnik američkog državnog sekretara Philip Gordon, posjetiće ove nedjelje Kosovo. Pored Prištine u sklopu svoje balkanske turneje Gordon će posjetiti i Beograd i Skoplje.

Prema najavi iz State departmenta Gordon će posjetiti Kosovo, Srbiju i Makedoniju, gdje će se sastati sa vladinim zvaničnicima, liderima civilnog društva i predstavnicima nevladinih organizacija.

Gordon će se u Prištini sastati sa zvaničnicima Kosova da bi ih ohrabrio u nastavku jačanja kosovskih institucija, dok će od Srbije zatražiti konkretne korake u suradnji sa Kosovom, a u Makedoniji biće vođeni razgovori o regionalnoj suradnji. Iz sadašnjih perspektiva administracija region Balkana se procjenjuje kao krhk, u kojem je još uvijek potrebna podrška održivosti i stabilnosti.

Prije mjesec dana na jednom javnom predavanju u američkom Senatu na temu "Nedovršen posao-izazovi i mogućnosti u jugoistočnoj Evropi" pomoćnik američkog državnog sekretara Gordon je ponovio "da se nezavisnost Kosova pokazala kao snaga stabilnosti u regionu", podvukavši da nezavisno kakvo će mišljenje biti Međunarodnog suda pravde o statusu "nezavisnost Kosova je nepovratna i okončano pitanje za SAD".

Na Kosovu će pomoćnik američkog državnog sekretara zatražiti od Vlade i njenih institucija preduzimanje "energičnih koraka u poboljšanju vladavine prava".