EULEX policija može jedno vrijeme otvoriti i vrata ostalih ministara u kosovskoj Vladi. Izvor iz međunarodnih i domaćih institucija Klan Kosova, saopštio je danas da će EULEX istražiti još 6 ministara, odnosno bivših ministara, od kojih su dva iz redova tri velikih partija PDK-a, LDK-a i AAK-a zbog zloupotrijeba koje su počinili u različitim periodima.

Tenderi za škole iz poslednje dvije godine biće poslati istraživačima u Ministarstvu prosvjete. Razlozi zašto EULEX smatra da treba otvoriti vrata i Ministarstva zdravstva su ti što je nekoliko miliona eura koji su dati jednoj firmi, okončani bez ikakve zakonske procedure, te je zbog menadžiranja tim novcem u posljednjem periodu došlo do osvježenja u Thaqijevoj Vladi.

Neće biti pošteđeno ni Ministarstvo za industriju i trgovinu. Pitanja koja se odnose na naftu, njen kvalitet i prodajne licence biće predmet istrage. Ova pitanja će biti istražena i iz perioda vladajuće koalicije LDK-AAK, ali i sada PDK-LDK. Revizija budžeta je razlog zašto se ispituje Ministarstvo sredine za period kada je na vlasti bila koalicija LDK-AAK.

Ni Ministarstvo za ekonomiju i finasije neće biti zaobiđeno, dok će u centar istrage biti neke oblasti  koje pokriva ovo Ministarstvo.

Klan Kosova saznaje da je EULEX stavio pod lupom i jednog bivšeg ministra iz srspke zajednice u kosovskoj Vladi prije pet, šest godina, dok se nezna da li će biti pokrenuta istraga o tri osobe na sjeveru Kosova. Glavni tužilac EULEX-a Johannes Van Vreselijk je izjavio prije par dana da EULEX neće ograničiti istrage o korupciji samo u Ministarstvu za saobraćaj. On je saopštio da cilj istrage nisu samo Ministarstva kojim rukovode ljudi iz PDK-a.