Postignut je dogovor da se konferencija Evropska unija-Zapadni Balkan, u junu u Sarajevu održi kao nezvanični "Gimnih" susret "svih strana", kao što se održavaju i ministarska zasjedanja Evropske unije, saopštio je juče u Briselu šef španske diplomacije Miguel Angel Moratinos.

Moratinos, predsjedavajući Savjeta ministara Evropske unije, time je na završetku sastanka šefova diplomatija evropske dvadesetsedmorice, odgovorio na pitanje da li će na sarajevskom sastanku učestvovati zvaničnici Srbije, kao i predstavnici kosovskih vlasti u Prištini, Unmika i izaslanik Evropske unije.

"Mogu vam potvrditi da je konferencija u Sarajevu dobro pripremljena, da je postignut dogovor o formuli Gimnih koja će biti primjenjena. Prema tome postignut je sporazum sa svim stranama", istakao je Moratinos i dodao je da Evropska unija želi da na njoj učestvuje ne samo 27 zemlje Evropske unije, već i SAD, Ruska Federacija i Turska, kako bi "zajednički doprineli stabilnosti i zajamčili budućnost cjelom regionu" Zapadnog Balkana.