Održavanju srpskih izbora na Kosovu, 30. maja ove godine, suprostavljaju se vlasti u Prištini. Predsjednik kosovskog Parlamenta Jakup Krasniqi srpske izbore na Kosovu ocjenjuje kao indikator destabilizacije Kosova.

"Svaki pokušaji jedne države da se miješa u drugoj državi je uplitanje u unutrašnje poslove i ne doprinosi bezbjednosti, već destabiliziaciji. Zato, svi trebaju probati, i institucije Kosova, kao i međunarodne institucije, a isto tako i Srbija da omoguće mir i sigurnost u ovom regionu", izjavio je Krasniqi.

Sami Albanci, prema njegovim riječima, ne mogu sačuvati mir i sigurnost u regionu. Potrebna je jasna poruka za sve države u regionu i uopšteno za sve one koji su zainteresovani da u regionu bude bezbjedno", poručio je Krasniqi.

Direktor Instituta za istraživanje i razvoj politika - KIPRED, Krenar Gashi kaže da organizovanje izbora od strane Srbije na sjeveru Kosova potvrđuje stav Srba o podjeli Kosova.

Ali, prema njegovim riječima, i ovi izbori trebaju biti ignorisani od strane kosovskih institucija, sa ciljem davanja mnogo više prostora za održavanje izbora za osnivanje nove opštine u Mitrovici.