Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju kaže da veruje da će savjetodavno mišljenje MSP u Hagu o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova biti povoljno po Prištinu.

"Mi znamo da smo na pravom putu i vjerujemo da će naši argumenti zadovoljiti sud", rekao je Sejdiju sinoć u Berlinu. U predavanju na temu "Kosovo dvije godine posle proglašenja nezavisnosti i euroatlantske perspektive", on je rekao da je "Kosovo spremno na dobre odnose i sa onima koji su bili protiv njegove nezavisnosti, pa i sa Srbijom".

Ukazujući da Priština želi da se "pridržava svih obaveza koje je prihvatila sa Ahtisarijevim paketom", Sejdiju je naveo da kada je riječ o sjeveru Kosova vlasti "neće preduzimati ništa što bi moglo da izazove napetosti, ali da žele da Srbija prizna realnost i nezavisnost Kosova".

On je ocjenio da Kosovo "nije daleko od ispunjavanja svih uslova za ukidanje viza građanima Kosova koji putuju u zemlje članice Šengenskog sporazuma".

Tokom dana Sejdiju je u Berlinu razgovarao s predsjednikom Njemačke Horstom Kelerom, predsjednikom Bundestaga Norbertom Lamertom, kancelarkom Angelom Merkel i ministrom inostranih poslova Gidom Vesterveleom.

U saopštenju njemačkog ministarstva inostranih poslova navedeno je da je Vestervele predsjedniku Kosova rekao da je za Njemačku "statusno pitanje Kosova konačno razjašnjeno".

Zbog toga će se Berlin, kako je naveo šef diplomatije, "zauzimati za to da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija i da ga priznaju i države" koje to da sada nisu učinile.

Istovremeno, kako je navedeno u sinoćnjem saopštenju, Njemačka smatra da "Kosovo i Srbija moraju da teže praktičnoj saradnji u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa".

"To nije samo u interesu Kosova i Srbije, već je u interesu cijele Evrope", kaže se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Njemačke.

Vestervele je pozvao kosovsku vladu da se "zauzme za punu integraciju kosovskih Srba", kao i da kao "prioritete postavi prevazilaženje deficita u oblasti pravne države, korupcije i organizovanog kriminala".