Amerika želi Srbiju u Evropskoj uniji (EU) što je prije moguće, ali Srbija nema nikakvih šansi za to ako brzo ne riješi pitanje Kosova i ne počne odmah pregovore sa Prištinom, ocjenio je za Blic Daniel Serwer, analitičar iz američkog Instituta za mir.

Pregovori o statusu nisu mogući jer Albanci na to neće pristati, a SAD i EU ih neće na to prisiljavati, naglasio je on.

"Pregovori o granicama mogu da se vode između Beograda i Prištine, mada Amerika ne bi bila srećna da se dogode jer bi to moglo da destabilizuje Makedoniju i BiH."

Prema riječima Serwera, SAD žele da se ne čeka iznošenje mišljenja Međunarodnog suda pravde, već da razgovori počnu što prije. Nije Rezolucija 1244 ona koja blokira članstvo Kosova u UN, nego je to Beograd, i Srbija mora to da riješi, kaže Serwer.

U EU imaju više razumijevanja za odbijanje Beograda da u pregovore sa Prištinom krene tek nakon iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP).

Britanski analitičar Tim Judah izjavio je za BBC da se očekuje da odluka Međunarodnog suda pravde u vezi Kosova otvori put razgovorima između Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima, ali i o statusu.

Zemlje koje se u EU zalažu za brži prijem Srbije u EU, uporedo sa pripremanjem pregovora Beograda i Prištine, rade na novim scenarijima koji bi ubrzali EU integracije.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini najavio je juče u Ankoni, da je cilj pokretanje strategije za evropsku integraciju zapadnobalkanskih zemalja poput one koju je Evropska unija sprovela u korist baltičkih zemalja.