Dan kada bi MSP u Hagu trebalo da iznese svoje mišljenje o nezavisnosti Kosova EU će dočekati spremna, tvrdi ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

On navodi da je pripremio plan za rješavanje problema između Srbije i Kosova. Iako nije želeo da iznese detalje tog plana, Lajčak je nagovestio da on podrazumeva tehničku saradnju Beograda i Prištine, a ne pitanje statusa Kosova. Plan rješava tehnička pitanja, ali ne i status Kosova, ocenjuju neki analitičari.

10. maja ministri EU čuće novi plan za rješenje kosovske krize. Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke, zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova, pripremio je taktiku - šta raditi nakon što Međunarodni sud pravde da svoje mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Lajčak nije želeo da obelodani detalje tog plana, ali je u intervjuu za novosadski list "Dnevnik“ nagovestio da njegovu osnovu čine regionalna saradnja i rješavanje konkretnih pitanja.

"Mogu da kažem da nam je potrebna regionalna dinamika i komunikacija o praktičnim stvarima koje će omogućiti da čitav zapadni Balkan naprijeduje. Neostvarivo je da se problemi i međusobna blokiranja u regionu održavaju u životu, a da zemlje naprijeduju ka Evropskoj uniji. To je u suprotnosti s logikom i duhom EU i Unija nije spremna da prihvata nove članice na takav način", rekao je Lajčak.