Nedjelju dana, nakon što su  predstavnici Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova, u akciji izvedenoj uz podršku specijalnih jedinica Policije Kosova, onesposobili i izbacili iz upotrebe bazne stanice i antene srpskih operatera mobilne telefonije u centralnom dijelu Kosova, mestimično su stanovnici Štrpca dobili signal, ali ga nema u cijeloj opštini.

Poboljšava se situacija sa mobilnom telefonijom srpskih operatera u Štrpcu, ali je to daleko od uobičajenog. Signala ima u centru varoši i još jednom ili dva okolna sela. Ostali je nemaju ili su počeli da koriste fiksne telefone koji su, kako se ovde tvrdi, počeli ponovo da rade. Tako bi u najkraćem moglo da glasi izvještaj iz ove opštine na padinama Šar planine.
 
Dalibor Jeftić, savjetnik i šef kabineta predsjednika  Bratislava Nikolića  izabranog na kosovskim izborima za DW kaže da do ovoga nije trebalo doći i da je bilo daleko boljih načina da se riješi ovo pitanje, ako kako s tvrdi, srpski operatori, ne izmiruju svoje obaveze.
 
Probleme riješavati razgovorima
 
“Htjeli smo da povučemo jednu paralelu: dali smo mi onog dana kada smo stupili na vlast automatski da odemo u vikend zoni (na Šari) i rušimo nelegalne objekte. Ne. Dakle, hajde da sjednemo i vidimo kako da rješimo taj problem. Nikome, naime, ne ide u korist dizanje tenzija, nikome ne ide u korist taj neki mogući sukob koji bi nastao poslije toga” – kaže  Jeftić, koji je zavrssio univerzitet u Hjustonu, i posebno naglašava.
 
“Ovako samo narod ovdje direktno ispašta zbog ovakvih stvari. Sada je tehnički problem postoji i politički dobivši ssiru dimenziju jer je primjetno da su se tu uključili svi relevantni politički faktori u rješavanju ovog problema “
 
U Pošti i ovdašnjem telekomu neće da govore na ovu temu.
 
“Neznam, niko nije raspoložan da priča. Telefoni su isključeni i to je poznata stvar “- kaže zvaničnik “Telekoma”,  ne željevši da se predstavi zatvarajući vrata da se ne uđe unutra. 
 
Nismo zatekli danas ni Zvonka Mihajlovića, za kosovske institucije, paralelnog predsjednika. Rekoše da je bio odsutan.
 
Građani, i oni koji po barakama prodaju brojeve  i srpskih i kosovskih operatera, različito razmišljaju.
 
Signal samo u centru Štrpca
 
“Ja pretežno prodajem 063 i 064 i ne držim 044 i Ipko (kosovsku mrezzu). Međutim, vidim da mnogi dolaze i traže – velika je potaražnja . Ne znam, mozzda ću i ja da uzmem taj (kosovski) broj” – tvrdi Boban Stoisavljević.
 
“Bolja je i jeftinija 064. Svi je ovdje koriste  takao da ja nemam potrebe da koristim Valu 044” – priča Zoran Bogdanović, raselejno lice iz Prizrena.
 
“Dobili smo 064 i to vrlo slabo. Signala ima samo u centru Štrpca. Evo ovdje ima puna mreža, ali gore prema Šari, gdje ja živim, nema je uopšte” – kaže  Marjan Milosavljević,  dodavši da ne bi uzeo kosovsku mređu “ zato što se može koristiti na Kosovu i nigdje više. Za dalje mnogo je skupo”.  
 
U Štrpcu je primetno da građani nisu obavješteni o koracima kosovskih operatera koji su “osjetno” snizili cijenu usluga prema Srbiji. 
 
Autor: Refki Alija, Prizren, DW