Predsjednik Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova Ekrem Hoxha kaže da operatori iz Srbije nikada poslije 12. juna 1999. godine nisu imali dozvolu za rad.

"Mi smo pažljivo i temeljito istraživali i konstatovali smo da provajderi mobilne telefonije iz Srbije posle 12. juna 1999. godine nisu imali licence, niti privremene dozvole da rade na Kosovu. Ni za vrijeme kada je UNMIK imao izvršna ovlašćenja, ni danas", rekao je Hoxha.

Sa druge strane, operatori iz Srbije tvrde da imaju regularne licence za rad na Kosovu.

Prema riječima Hoxhe, oblast telekomunikacija je regulisana Zakonom o telekomunikacijama iz 2003. godine, a proglasio ga je šef UNMIK-a.

Na Kosovu sada djeluju dva provajdera mobilne telefonije - Vala koja je dio Pošte Kosova i IPKO, koji je mešovito kosovsko-slovenačko preduzeće. Obe mobilne telefonije imaju ugovore sa dva virtualna operatera, koji takođe imaju licencu regulatora telekomunikacija Kosova.

Virtualni operatori su preduzeća koja imaju licence, ali nemaju mrežu predajnika i koriste mrežu Vale i IPKO. I za takvu djelatnost je potrebna licenca. Virtualni operatori su Dardanet koji ima ugovor sa IPKO-om i Z mobile koji ima ugovor sa Valom.

Prema zakonu, za dobijanje licence je potrebno organizovati međunarodni tender. U slučaju operatora Vala i IPKO dozvole su dobijene u vreme kada je UNMIK imao izvršna ovlašćenja. Vala je počeo da funkcioniše 2000. godine, dok je IPKO dobio dozvolu 2007. godine.

Ni na jednom tenderu nije konkurisao nijedan operator iz Srbije, kazao je Hoxha.

Na pitanje zašto uklanjanje opreme srpskih provajdera nije najavljeno, Hoxha je rekao da je institucija na čijem je čelu mnogo puta najavljivala isključenje, koje je takođe pokušano prije tri godine i koje je djelimično bilo uspešno.

Hoxha je dodao da je isključivanjem operatora mobilne telefonije iz Srbije izvršena zakonska obavezu u oblasti telekomunikacija.