Šef EULEX-a Yves de Kermabon izjavio je da je u toku finalna faza izrade projekta za povratak sudija i tužilaca u Okružni sud u Mitrovici.

On je dodao da EULEX vodi razgovore sa Beogradom oko pravnih pitanja.

"Mi smo već izradili neke prijedloge i u stalnom smo kontaktu sa kosovskim institucijama, kao što je Odbor sudija Kosova. Vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti imati dvojicu srpskih i dvojicu albanskih sudija, koji ce početi da rade u sjevernom dijelu Mitrovice", naglasio je Kermabon.

On je ukazao da je cilj EULEX-a da se Beograd složi sa funkcinisanjem sudova na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, EULEX već vodi razgovore sa Beogradom oko pravnih pitanja, a pregovara se i o postizanju nekog protokola o tehničkim pitanjima radi efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala.

"Ako želite da budete efikasni u borbi protiv organizovanog kriminala, onda treba da znate da se protiv njega ne možete boriti samo unutar Kosova. Za to je potrebna regionalna saradnja, dogovor između carinskih službi, policija i sudstava. Dakle, potrebna je razmjena informacija i dobra koordinacija", rekao je Kermabon.

To je, objasnio je on, razlog što je EULEX odlučio da postigne dogovore sa svim zemljama regiona, "dakle, i sa Srbijom."

"Ideja je postizanje tehničkog dogovora o saradnji u domenu carina i sudstva, kako bi se efikasno borili protiv organizovanog kriminala. Ovaj proces će biti potpuno transparentan, uz dogovor sa vlastima u Prištini i u Beogradu, pošto je razmjena informacija o borbi protiv ovih negativnih pojava u interesu svih", naglasio je Kermabon.

Šef EULEX-a je ocjenio da carinska služba na granici između Kosova i Srbije i dalje ne funkcioniše kako treba, ali da vjeruje da postoji dobra volja da se taj problem riješi.

"Na sjeveru nema pune carinske kontrole, ali neka vrsta kontrole postoji. Naši carinici i granični policajci su tamo 24 časa dnevno, sedam dana nedjeljno. Robu koja ulazi iz Srbije na Kosovu registruju carinici misije EULEX-a, dok roba koja se prevozi za Mitrovicu podliježe punoj carinskoj kontroli", naveo je on.

EULEX, prema njegovim riječima, pokušava da postepeno uspostavi punu carinsku kontrolu na svim graničnim prijelazima sa Srbijom.

"Mi smo u kontaktu sa srpskim zvaničnicima, sa kojima razmenjujemo informacije i pokušavamo da postignemo tehničke dogovore, kako bismo spriječili šverc i organizovani kriminal", kazao je Kermabon.

Šef EULEX-a smatra da su najveće teškoće u pravnom sistemu Kosova nesposobnost i nedostatak stručnih kadrova, kao što su sudije i tužioci.

"Drugi problem je korupcija u pravnom sistemu, protiv čega moramo da se borimo. Kao što znate, mi smo već smijenili neke sudije i tužioce", rekao je Kermabon.

On je ocijenio da se šverc cigareta i alkohola koji su činili rumunjski pripadnici EULEX-a nikako ne može opravdati i dodao da ovaj slučaj neće umanjiti rezultate rada misije i neće uticati na njen ugled.

"Loši postupci nekog pripadnika misije EULEX-a neće uticati na naš posao, pošto građani Kosova vrlo dobro znaju zašto smo mi tu, kako radimo i koji je cilj naše misije", rekao je Kermabon.