Povećanje tenzija na Kosovu zbog isključenja predajnika mobilnih operatera iz Srbije u međunarodnoj zajednici ocjenjuje se kao rezultat sukoba ekonomskih interesa, ali i nepostojeće komunikacije između Beograd i Prištine.

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin smatra da su ekonomski interesi, a ne politički, povod za isključivanje srpskih operatera  na Kosovu.

„Ako je istina da srpski operateri na teritoriji Kosova na plaćaju sve ono što je normalno da se plaća u Evropskoj uniji – to je sukob ekonomskih interesa, i ja to ne bih dizao na nivo odnosa između Srbije i Kosova“, izjavio je Kacin za Deutche welle.

„Ja mislim da pripadnici srpske manjine na Kosovu svakako imaju pravo na bežičnu telefoniju. Oni mogu da koriste i druge operatere i stvari su tu rješive. Iz toga ne bi trebalo proizvoditi veću krizu nego što jeste“, kaže izvestilac EP.

„Na drugoj strani trebalo bi pogledati na osnovu čega su kosovske vlasti reagovale i isključile predajnike za operatere iz Srbije“, kaže Kacin.

Kacin kaže da je Srbija suverena zemlja koja uvijek može da odluči da li će se sada žaliti, tražiti intervenciju ili nečije mišljenje. Međutim elementarno je, prema Kacinovim riječima, da Srbija sva praktična pitanja riješi upravo sa Kosovom.