Dječak Srbin Rastko Pocesta, star 12 godina je zaprepašćen događajima koji su uslijedili nakon kampanje preko interneta gdje se pruža podrška članstvu Srbije u NATO-u i nezavisnosti Kosova.  

Ova ideja se nije svidjela nekim srpskim nacionalistima, te su neki od njih zaprijetili smrću srpskom dječaku, saopštavaju kosovski mediji. Rastko Procesta iz  Beograda je autor dveju knjiga, kampanja preko interneta protiv rasizma i nacionalizma je dio debata ulaska Srbije u NATO.

Osim što je najmlađi borac za ljudska prava, on je zaprepastio čitav svijet sa svojim internet blogom kao administrator najpoznatije grupe antifašista u Srbiji. Ova politička fascinacija, je njegov san svijet bez rasizma, antisemitizma, protiv mržnje i diskriminacije.

Prije nekoliko dana srpska Televizija B92 objavila je intervjuu sa Rastkom, a poslije toga njega je intervjuisao i BBC. Rastko je za BBC kazao da njegova ideja nije prihvaćena kod srpskih nacionalista, i da su mu neki od njih zaprijetili smrću.

Ali on je potvrdio da neće dići ruke od pisanja. Na svom blogu između ostalog Procesta piše:

"Ja sam Srbin, ali... 1. Priznajem Kosovo kao nezavisnu državu, 2. Priznajem da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci, 3. Priznajem da se u Srebrenici dogodio genocid, 4. Volim EU i NATO. Ja sam Srbin, ali sam realan!!!"