Rasvjetljavanje sudbine nestalih na Kosovu ostaje jedan od najbitnijih zadataka kojem EULEX daje visoki prioritet, rekao je šef misije Evropske unije Yves de Kermabon povodom Dana nestalih na Kosovu.

"Kršenje ljudskih prava u prošlosti danas predstavlja jedan od najvećih izazova za Kosovo", rekao je De Kermabon, navodi se u saopštenju EULEX-a, povodom obilježavanja Dana nestalih.

Šef misije EULEX-a je rekao da su pokrenute inicijative, putem sprovođenja istraga o zlostavljanju počinjenom u prošlosti, da bi se suprotstavilo nekažnjavanju i da bi se promovisala vladavina prava.

"Promovisanje vladavine prava čine važan element napredovanja ka pravosudnom sistemu koji unapređuje međunarodne standarde za ljudska prava, vraća javno povjerenje, suprotstavlja se nekažnjavanju i ojačava strukturu civilnog društva", navodi se u pisanoj izjavi Yves de Kermabona dostavljenoj medijima.

De Kermabon je naglasio da su EULEX, Jedinica za istragu ratnih zločina (WCIU) koja djeluje u okviru EULEX-a i Kancelarija za nestala lica i forenziku (OMPF) uskladile pristup u suočavanju sa novijom historijom Kosova, kroz potragu za nestalim i sudsku medicinu i kroz krivične istrage teških zlostavljanja koja su se desila u prošlosti.

"Na današnji dan, EULEX saosjeća sa porodicama i njihovim nestalim članovima, i naglašava svoju posvjećenost i spremnost da nastavi da pomaže kosovskim vlastima u pronalaženju odgovora, rezultata i historijskog objašnjenja za ovo bolno pitanje nestalih", dodao je De Kermabon.

Od 9. decembra 2008. godine, kada su eksperti sudske medicine EULEX-a i OMPF-a udružili napore za rješavanje pitanja nestalih, pronađeno je i identifikovano 79 nestalih lica, podsjeća se u saopštenju i dodaje da se detaljno ispitivanje neidentifikovanih ostataka nastavlja kao i saradnja sa porodicama nestalih.