Međunarodne vojne snage će kosovskoj policiji prepustiti kontrolu granice sa Albanijom. To je nastavak procesa prenosa odgovornosti kosovskim institucijama.

Pošto je prošlog mjeseca predata odgovornost za nadgledanje i čuvanje granice sa Makedonijom, kosovska policija će od danas preuzeti i odgovornost na granici sa Albanijom. Prijenos nadlježnosti se događa u okviru "povlačenja trupa Kfora iz graničnog područja".

Komandant Kfora Markus Bentler je najavljujući prenos ovlašćenja, ocjenio da je kosovska policija "sve pripremljenija, sve profesionalnija i efikasnija u vršenju ovog posla".

Granica sa Albanijiom je najduža koju su vojnici Kfora čuvali, od kada su se prije skoro 11 godina instalirali na Kosovu.

U NATO-u ocjenjuju da je prenošenje ovlašćenja na lokalne institucije "indikacija napretka na Kosovu".

Komandant južnog krila NATO-a Mark Fitzgerald je tokom nedavne posjete Kosovu rekao da je prenos ovlašćenja na kosovsku policiju pozitivan signal.

“Mi ne želimo da čekamo do zadnjeg trenutka (sa prenosom ovlašćenja) već to želimo da obavimo dok Kfor ima još snažno prisustvo. Tako smo sposobni da nadgledamo, pomažemo i savjetujemo”, rekao je Fitzgerald.

Prijenos ovlašćenja je već izvršen na granici sa Makedonijom. Komandant Kfor-a je najavio da će se prenošenje nadlježnosti za čuvanje granice na kosovsku policiju nastaviti i u drugim graničnim područjima, ali da ne postoje rokovi i da će slučaj svake zemlje biti posebno razmotren.