Ministar spoljnih poslova Francuske Bernard Kouchner izrazio je očekivanje da će se na predstojećoj konferenciji EU u Sarajevu pojaviti i Kosovo i Srbija.

Hajde da se nadamo da će u Sarajevo svi doći i da će pričati međusobno. Očekujem da dođu, ali to zavisi od njih, ne mogu da kažem da sam siguran. Ali u pitanju je proces koji se ne može zaustaviti. Znam da se predstavnici Kosova i Srbije sada više sastaju nego ranije. No, ponavljam, to je proces i trebaće jedna generacija da se stvari normalizuju", kaže Kouchner.

Francuski ministar je, takođe, rekao da Srbija mora da vodi evropsku politiku prema Kosovu ukoliko želi da postane dio EU.

"I u Prištini, kao i u Beogradu, mora svima da bude jasno da moraju da razgovaraju i da sarađuju, a onda ćemo da vidimo da li možemo ubrzati evropske integracija, što bih volio da se dogodi", dodao je on.

"Nisam tražio da Srbija prizna Kosovo već, jednostavno, da počne da komunicira s Kosovom. Postoje životno važna pitanja, kao što su električna energija, transport, putovanja ljudi, ne samo status", smatra francuski ministar.

Komentarišući postupak Prištine da ugasi repetitore srpskih mobilnih operatera na Kosovu, Kouchner  je rekao:

"Mobilni telefoni funkcionišu, koliko ja znam. Nikome nije onemogućeno da priča, treba samo izabrati mrežu".