Povodom intervencije specijalne policije prilikom pokušaja hapšenja lidera pokreta "Samoopredjeljenje" Albina Kurtija, kojom prilikom su nekoliko aktivista povređena i sedam od njih uhapšeno, Odbor ovog pokreta za politiku i pravna pitanja smatra odgovornim premijera Thaqija i misiju EULEX-a.

U reagovanju ovog pokreta navodi se da je cilj hapšenja Albina Kurtija, da se nakon njegovog hapšenja "nastavi  miran put u pravcu podjele Kosova sa decentralizacijom, pregovori sa Srbijom, lopovluk i krijumčarenje".

Takođe je i Pokret za ujedinjenje, putem saopštenja za medije reagovao protiv intervencije kosovske policije prilikom sahrane aktiviste Alijee Aliua. 

"Intervencija je bila čudna i u nijednom slučaju nije zabilježena intervencija na sahrani, posebno na sahrani jednog aktiviste koji se borio za nacionalna pitanja, kao što je  Ali Alija, i ona je za svaku osudu", navodi se u reagovanju Pokreta za ujedinjenje .

"Intervencija policije bila je nerazumna kada se ima u vidu sukob sa kosovskom policijom, kako sa aktivistima pokreta "Samoopredjeljenje", tako sa građanima koji su bili na sahrani, ona je bila nepredvidljiva", navodi se dalje u reagovanju.

"Sagledavši i analizirajući okolnosti i posljedice ovog događaja, Pokret za ujedinjenje smatra da intervencija ima političku pozadinu ili velike nedostatke profesionalizma" dodaje se u reagovanju.

Pokret za ujedinjenjeje zatražio je od kosovske Vlade da poduzme hitne mjere nad onim koji su izdali naređenje za intervenciju.