Ako vlade mogu financirati kazališta i galerije kako bi zaštitile kulturni pluralizam, kažu novinari, mogu financirati i novinarstvo kako bi zaštitile pluralizam informacija, poručila je Europska federacija novinara.

Na sastanku u Istanbulu ta federacija odlučila je pokrenuti borbu zbog napada na radna prava i standarde novinarstva u medijima na cijelom kontinentu.

Otrovna mješavina uređivačkih rezova, nesigurnih radnih uvjeta i neetičkoga novinarstva načinila je spiralu pada za medije i demokraciju u Europi, rekao je predsjednik organizacije Arne Koenig.

Poručio je da će se novinarski sindikat snažno boriti kako bi se promijenio smjer i vratilo povjerenje javnosti u medijski sustav.

Sindikati od Europske komisije i Europskog parlamenta namjeravaju zatražiti da učine pritisak na zemlje članice kako bi otvorile rasprave o jačanju novinarstva kao javnog dobra.

Budućnost novinarstva je u pitanju i sindikati su odlučni boriti se za svoja radna mjesta i profesionalne vrijednosti, poručio je Koenig.

Standardi novinarstva padaju jer poslodavci režu troškove, smanjuju broj novinara i manje ulažu u istraživanja i posebne reportaže. Kao rezultat premještanja oglašivača i publike prema online vijestima, pali su profiti, a novinari su ljutiti jer se poslodavci koriste neplaćenim amaterima, čulo se na sastanku.