Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja (AAK) osudila je kamenovanje kampova Srba povratnika u selo Žač kod Istoka.

AAK osuđuje napad na povratnike u selo Žač kod Istoka, gdje su nepoznati počinioci u utorak uveče napali "kosovske građane koji su se vratili na svoja ognjišta", piše u saopštenju te stranke. Stranka lidera Ramusha Haradinaja ocjenjuje da je Kosovo "država svih građana" bez razlike na njihovu nacionalnu pripadnost i da "ovakva djelovanja štete imidžu Kosova".

"Nezavisna i suvjerena država Kosovo preuzela je odgovornost da garantuje sigurnost za život svakog građanina i zato svi treba da budemo opredeljeni da radimo na bezbjednosti i stabilnosti Kosova", navodi se u saopštenju.

AAK poziva povratnike da ih ovakvi ružni napadi ne obeshrabruju, jer ti napadi nisu u skladu sa vizijom "Republike Kosovo, demokratske države koja je slobodna za sve njene građane", sa snaznim željama da bude deo NATO i Evropske unije, navodi se u saopstenju Kancelarije za informisanje AAK.

U selu Žač, kod Istoka, nepoznate osobe su više puta tokom noći kamenovale oba kampa sa šatorima UNHCR-a u koje su smješteni Srbi povratnici.

Povratnici su naveli da je napad na njih počeo oko 10.30 i trajao do jedan sat poslije ponoći, kao i da im se to deilo i prethodne noći, ali da je taj napad trajao nešto kraće.

Krajem marta u Žač se samoinicijativno vratilo 29 predstavnika srpskih porodica. Njihov povratak izazvao je višednevne proteste Albanaca iz tog mješovitog sela jer su tvrdili da su među povratnicima Srbi koji su učestvovali u progonu i ubistvima njihovih sunarodnika.