Eulex pokrenuo unutrašnju istragu protiv 16 rumunjskih policajaca, zbog sumnje da su pokušali da sa Kosova u Makedoniju unesu veću količinu alkohola i cigareta.

Eulex je saopštio da su rumunjski policajci jutros putovali na odsustvo u Rumuniju i da su ih na graničnom prelazu "Blace" pretresli makedonski carinici i zaplenili alkohol i cigarete. "Žandare su ispitivali carinski službenici Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Preterana količina alkohola i cigareta je konfiskovana", naveo je Eulex.

Prištinski mediji su preneli da je u autobusu rumunjskih registarskih oznaka bilo 16 rumunjskih državljana, zaposlenih u Eulexu.

Makedonski carinici su zaplenili 341 boks cigareta različitih marki i 133 litara alkoholnog pića.

Tokom informativnog razgovora zaključeno je da je 178 boksova cigareta pripadalo vozaču autobusa, a ostala 163 boksa i alkoholno piće putnicima.

Evidentirana roba je privremeno oduzeta. Protiv vozača će biti pokrenut krivični postupak, a protiv putnika će biti pokrenuta procedura utvrđivanja odgovornosti.

Zamjenik šefa policijske komponente Eulexa Lambert Lukas je kazao da se sve činjenice u vezi sa ovim incidentom još utvrđuju i da ne želi da preuranjeno sudi o ovom slučaju.

"Međutim, Eulex ozbiljno shvata sve navode da je njegovo osoblje postupilo bilo nezakonito, bilo suprotno striktnom unutrašnjem disciplinskom kodeksu Misije. Ako se pokaže da su ta lica postupila pogrešno, preduzeće se mjere i to bez oklevanja", dodao je Lukas. Šef Eulexa je preduzeo hitne mjere i odmah obavjestio šefa Rumunjske kancelarije za vezu u Prištini i njegove pretpostavljene u Briselu o ovom pitanju.

Eulex je prenio da ta misija ima veoma strog kodeks ponašanja i da će preduzeti sve neophodne mere na odgovarajući način.