EU je ocjenila da je korupcija na Kosovu na visokom nivou i da je zbog toga ugled Prištine trenutno na niskom nivou u odnosima sa Briselom.

Iako je kosovski premijer, Hashim Thaçi zamjenio šest ministara, Evropska unija nije zadovoljna reformama niti trenutnom situacijom na Kosovu, naročito kada je riječ o veoma visokom stepenu korupcije, piše na Internet stranici "New Europe" iz Brisela.

Kao jedan od glavnih problema na Kosovu i najveća pretnja za pridruživanje EU navodi se problem korupcije, kao i zahtjev da prištinske vlasti ojačaju vladavinu zakona i izbore se sa organizovanim kriminalom i pranjem novca.

Takođe, Kosovo treba da nastavi da radi na izgradnji odnosa sa svojim različitim zajednicama i osigura konkretne koristi od decentralizacije za sve građane, piše ovaj izvor, navodeći reči portparola evropskog komesara za proširenje Shtefana Fulea.

Ovaj problem, kako se navodi, istakao je prošle sedmice u Dablinu i specijalni predstavnik EU za Kosovo Pieter Feith, rekavši da vlasti u Prištini još treba da se izbore sa "znatnim nivoima korupcije".

Feith je prošlog mjeseca podneo Thaçiju dokaze da je jedan neimenovani ministar proneverio državna sredstva. Tog ministra, kog u Briselu znaju kao Thaçijevog bliskog političkog saveznika, reorganizacija nije dotakla, uprkos evropskom i američkom nezadovoljstvu situacijom, podsjeća "New Europa".