Zamjenik premijera i ministar inostranih postova Albanije Ilir Meta izjavio da je nezavisnost Kosova nepovratna.


Kosovo su priznale 22 od 27 zemalja Evropske unije i mnoge druge zemlje, rekao je Meta u Prištini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Kosova Skenderom Hysenijem.

"Kosovo je postalo članica Svijetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Nezavisno Kosovo je značajan faktor mira i stabilnosti u regionu i dio je evropske perspektive", rekao je Meta, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Kosovu na poziv kosovskog ministra spoljnih poslova.

Meta je rekao da je sa Hysenijem razgovarao o aktuelnim kretanjima na Kosovu i regionu, procesu priznanja nezavisnosti, kao i podršci za konsolidaciju institucija na Kosovu i evropskim integracijama.

Hyseni je rekao da je uvjeren da će Kosovo u narednom periodu priznati još država.

"Period posle savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde vidimo veoma optimistički i uvjereni smo da će usljediti nova priznanja nezavisnosti", rekao je Hyseni.

"Očekujemo od Srbije da se priključi naporima na zapadnom Balkanu da se uspostavi konačan mir", rekao je Hyseni i dodao da je Kosovo spremno da sarađuje sa drugim državama, uključujući Srbiju.