Prvi Italijan u historiji

Jannik Sinner je, nakon povlačenja Novaka Đokovića sa Roland-Garrosa, postao prvi Italijan u historiji na čelu ATP liste.

I prije nego što je u četvrtfinalu Roland-Garrosa pobijedio Grigora Dimitrova u tri seta, Jannik Sinner je preuzeo vodeću poziciju na ATP listi, čime je postao prvi Italijan u historiji kojem je to uspjelo. Tome je pridonijelo povlačenje Novaka Đokovića s turnira zbog povrede.

"Šta da kažem? San svakog igrača je postati broj jedan na svijetu. S druge strane, vidjeti Novaka kako se povlači [s turnira] je razočaravajuće, pa mu želim brz oporavak“, rekao je Sinner nakon pobjede nad Dimitrovim. "Pokušavam ne razmišljati o tome previše jer je ovo bio turnir s kojim sam se mučio posljednjih nekoliko godina, pa sam jako sretan što sam u polufinalu“.

U polufinalu protiv Alcaraza

Protivnik će mu biti španski teniser Carlos Alcaraz, koji je, također u tri seta, bio bolji od Grka Stefanosa Tsitsipasa.

Drugi polufinalni par će činiti Norvežanin Casper Ruud, koji je prošao bez borbe jer je trebao igrati sa Đokovićem, i pobjednik duela između Nijemca Alexandera Zvereva i australijskog predstavnika Alexa De Minaura.

Đoković može pasti na treće mjesto ATP liste ukoliko Alcaraz osvoji Roland-Garros, prenosi Hina.