LIDER ČEČENA

Čečenski lider Ramzan Kadirov gledao je sinoćnji bokserski spektakl u saudijskom Rijadu, gdje je Artur Beterbijev u dugo iščekivanoj borbi savladao Artura Bivola.

Postao je Beterbijev tako neprikosnoveni šampion poluteške kategorije (do 80 kg), ali njegova pobjeda podigla je mnogo prašine pošto većina fanova smatra da je Bivol žestoko oštećen u ovoj borbi.

Bivol je pogodio mnogo više udaraca tokom 12 rundi borbe, sve je ukazivalo da će on odnijeti pobjedu, iako je meč bio tijesan, ali sudije su trijumf većinskom odlukom dale Beterbijevu.

Nakon toga se u ringu pojavio i Kadirov, koji je bio oduševljen odlukom sudija, a nakon svega je podigao Beterbijeva u zrak slavivši njegovu pobjedu.

Na društvenim mrežama brzo su se pojavile šale da je upravo prisustvo Kadirova utjecalo na odluku sudija u Rijadu.

Inače, Čečen je u duelu protiv sunarodnjaka iz Rusije pobjedom objedinio sva četiri velika pojasa današnjice – WBA, WBC, IBF i WBO.

Sudije su borbu bodovale 114-114, 115-113, 116-112 u korist Beterbijeva koji je na taj način upisao 21. pobjedu iz isto toliko borbi u karijeri, ali i prvu na odluku sudija. Dosad je svaki put slavio nokautom.