Najveći snooker igrač svih vremena i jedan od najkontroverznijih sportista na svijetu Ronnie O'Sullivan ponovo je privukao veliku pažnju svojim riječima, a ovoga puta tiču se uvjeta u različitim državama za održavanje snooker manifestacija.

Trenutno se u Saudijskoj Arabiji igra prvi ikada rangirni turnir u snookeru, a u pitanju je Saudi Masters koji se održava u Riyadhu. Turnir je odmah postao drugim najplaćenijim u svijetu snookera iza Svjetskog prvenstva u Sheffieldu i kao takav je okupio najveće zvijezde ove igre.

O'Sullivan je ispao od mladog Kineza Sija Jiahuija u četvrtfinalu, ali je nakon svega pohvalio fantastične uvjete u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja nema nikakvu tradiciju u snookeru.

Snooker, kao tradicionalna britanska bilijarska igra i nešto na što su Britanci iznimno ponosni, pretežno se održava u ovoj zemlji. Međutim, za O'Sullivana su uvjeti u "hramovima snookera" gori od onih u Saudijskoj Arabiji, čime je privukao veliku pažnju.

U januaru je slavni Englez kritikovao kultnu Alexandra Palace u Londonu, gdje se igra Masters, te otkrio da se osjećao loše zbog uvjeta u dvorani. Prije toga je K2 Leisure Centre u Crawleyu opisao kao "rupu iz pakla koja smrdi na urin".

S druge strane, za Saudijsku Arabiju ima samo riječi hvale.

"Mjesto je nevjerovatno, objekti za treniranje su fantastični. Kada smo na domaćim turnirima, budemo tu dok igramo i odmah idemo odatle. Kod nas se ne dobije ni šoljica čaja. Ovdje ima hrane tokom cijelog dana, ima lijepih kauča, ima svlačionica. Možete se istuširati, ma sve je fantastično", rekao je O'Sullivan za Sportbible i dodao:

"Postoji mnogo prostorija za treninge koji se mogu koristiti, tako da ne sjedite cijeli dan i čekate da dobijete 20 minuta za treninge. Možete mnogo trenirati i svi igrači provode većinu vremena u dvoranama. Svima se sviđa ovdje i ovakvi bi svi događaji trebali biti", objasnio je Englez.

Za to vrijeme, britanska javnost ogorčena je posjetom na mečevima Saudi Mastersa. U brojnim duelima tribine su bile prilično prazne, izuzev kada je za stolom bio upravo O'Sullivan koji je magnet za navijače.