BROJNE PROMJENE

Pet novih sportova (baseball/softball, kriket, flag football, lacrosse i squash) bit će u programu na idućim Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine.

Na završenim Olimpijskim igrama u Parizu sportisti su nastupali u 32 sporta pri čemu je 28 bilo temeljnih, uz četiri izborna koje je predložio domaći organizacijski odbor.

Tako je breakdance imao svoj olimpijski debi, dok su se skateboarding, sportsko penjanje i surfanje vratili u program nakon što su bili i na prošlim olimpijskim igrama u Tokiju.

Očekuje se kako će u Los Angelesu na programu biti 35 sportova, a tamošnji organizacijski odbor predložio je pet izbornih sportova — baseball/softball, kriket, flag football, lacrosse i squash.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odobrio ih je u oktobru prošle godine kao dio njihove politike uvođenja sportova specifičnih za Igre kako bi se povećao lokalni interes i rast.

Inače, za baseball/softball, kriket i lacrosse to će biti povratak na Olimpijske igre, dok će flag football i squash imati svoj olimpijski debi u Los Angelesu.

"Odabir pet novih sportova u skladu je s američkom sportskom kulturom i svijetu će predstaviti legendarne američke sportove, dok će međunarodni sport dovesti u Sjedinjene Države", poručio je prošle godine predsjednik MOK-a Thomas Bach.