Nakon Imane Khelif, i druga bokserka koju optužuju da je muškarac Lin Yu-Ting je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tajvanska bokserka je osvojila zlato u kategoriji do 57 kilograma pobijedivši u finalu Poljakinju Juliju Szeremetu jednoglasnom odlukom sudija i završila na olimpijskom tronu baš kao i druga osporavana bokserka, Alžirka Imane Khelif.

Podsjetimo, Međunarodna bokserka federacija (IBA) je suspendovala Khelif i Lin sa ženskog Svjetskog prvenstva 2023. godine jer je, kako tvrde, testovima "dokazano da imaju XY hromosome".

No, Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da IBA neće voditi boksersko takmičenje u Parizu, te im je dozvolio nastup, a one su na kraju kući otišle sa zlatnim medaljama.

No, jedno je sigurno - ni Khelif, ni Lin, ali ni ostale bokserke nećemo gledati na narednim Olimpijskim igrama koje će biti održane 2028. godine u Los Angelesu.

Naime, boks, pentatlon i dizanje tegova su izbačeni s programa Olimpijskih igara u Los Angelesu, a umjesto njih su uvršteni za stalno skateboarding, sportsko penjanje i surfanje koji su bili "testni" sportovi u Parizu.