ALŽIRSKA BOKSERKA

Alžirska bokserka Imane Khelif, koja je jedna od glavnih tema aktuelnih Olimpijskih igara u Parizu, osvojila je sinoć zlatnu medalju pobjedom nad Kineskinjom Liu Yang, a nakon borbe poslala je svijetu snažnu poruku.

Khelif su mnogi optuživali da je muškarac, iako je biološki žena, ali prema tvrdnjama čelnika Međunarodne bokserske federacije (IBA) ona ima višak testosterona i muške XY hromosome.

IBA je suspendovala, ali Međunarodni olimpijski komitet je napravio drugačiju odluku i dozvolio Khelif da se takmiči u Parizu.

Nakon sinoćnje pobjede nad Liu Yang odlukom sudija 5-0 Khelif je na konferenciji za medije rekla da medalja za nju ima poseban značaj baš zbog svih optužbi s kojima se susrela proteklih dana.

"Ova medalja ima posebnu draž zbog svih napada s kojima sam se suočila. IBA me mrzi, iako me dobro poznaje. Znaju kako sam napredovala tokom godina, ali ja ne znam ni zašto me mrze", rekla je 25-godišnja Khelif i dodala:

"Moja poruka cijelom svijetu je da se treba posvetiti olimpijskim principima i izbjegavati siledžijstvo i poruke mržnje. Mi smo svi na ovom takmičenju da bismo nastupali kao sportisti i najiskrenije se nadam da u budućnosti nećemo viđati slične napade", izjavila je nova olimpijska prvakinja u kategoriji do 66 kilograma.