UPOZORAVA UOČI FINALA

Legendarna britanska plivačica i dvostruka osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama Sharron Davies, kritikovala je odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da dozvoli učešće na bokserskom turniru Imane Khelif i Lin Yu-Ting.

Radi se o bokserkama sa XY hromosomom, koji se smatra muškim, a obje borkinje su uspjele da se dominantno domognu finala Olimpijskih igara u svojim kategorijama.

Kako je rekla Davies, koja danas radi za BBC, ona smatra da je stavljanje Khelif i Yu-Ting u ring s drugim djevojkama izrazito opasno jer je, kako kaže, moguće da one budu i ubijene.

"U boksu je suludo staviti muškarca u ring sa ženom, a MOK je rekao da je njima jedino važno ono što piše u pasošu sportista i to je istinsko zanemarivanje činjenica", rekla je Davies, prenosi Daily Mail.
  "Doslovno smo na korak od potencijalne smrti neke sportistkinje ako ne budemo oprezni. To je stvarno užasno", dodaje 61-godišnja bivša plivačica, koja je u Edmontonu 1978. godine osvajala zlata na 200 i 400 metara mještovitim stilom.

Druge bokserke koje se takmiče na Olimpijskim igrama izrazile su svoje brige i osjećaje nepravde na zagonetnije načine. Primjera radi, Turkinja Esra Yildiz, koju je pobijedila Yu-Ting, gestikulirala je rukama prema publici kreiravši znak "X", baš kao što je učinila bugarska protivnica Tajvanke u prethodnoj borbi.

Na moguću smrt u borbi upozorila je i Linda Blade, jedna od osnivačica Međunarodnog konzorcija za ženski sport. Ona se na konferenciji za medije osvrnula na priču bivše plivačice Davies i istakla da se kontroverzno pitanje spola moglo "u potpunosti izbjeći".

"Boks je sport s najvećim razlikama između muškaraca i žena, s muškarcima koji udaraju 162 posto jače od žena. Potencijalna šteta za žene koja bi mogla proizaći iz udaranja neprovjerenog sudionika koji je muškarac je katastrofalna", rekla je Blade.

Nakon svoje pobjede u polufinalu, Khelif je izjavila da nije marila za kontroverzu u vezi s njenim uvrštavanjem u žensku kategoriju do 66 kg.

Khelif će se večeras od 22:51 boriti za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, a protivnica u finalu će joj biti Liu Yang iz Kine.