KRŠENJE SANKCIJA

Dužnosnici Južne Koreje upozorili su kako Samsungovi pametni telefoni, koji su poklon sjevernokorejskim sportistima na Olimpijskim igrama, predstavljaju kršenje sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protiv te države.

Naime, južnokorejski tehnološki div glavni je olimpijski partner te će njegove pametne telefone Galaxy Z Flip 6 dobiti svi sportisti koji se takmiče u Parizu.

Međunarodni olimpijski komitet je potvrdio kako su mobiteli isporučeni u olimpijsko selo i za sjevernokorejske sportiste, ali nije jasno šta se s njima dogodilo nakon toga.

Inače, Sjeverna Koreja je poslala 16 sportista na Igre u Parizu koji se takmiče u sedam sportova, uključujući hrvanje, plivanje, stolni tenis i boks.

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje je saopštilo kako su pametni telefoni među predmetima zabranjenim prema rezoluciji Vijeća sigurnosti koja zabranjuje opskrbu, prodaju ili prijenos svih industrijskih mašina i uređaja Sjevernoj Koreji.

Dodaje se kako rezolucija ne pravi razliku između vlade Sjeverne Koreje i njenog naroda te su Južnokorejanci jasno dali do znanja kako će pametni telefoni biti zabranjeni bez obzira na to kako su ušli u zemlju.

Vlada u Seulu poduzima, kako piše Independent, nužne diplomatske napore kako bi osigurala poštivanje sankcija, a nije poznato o čemu se tačno radi.