UGAŠENI SNOVI PRED FINALE

Olimpijske igre u Parizu nekim sportistima su donijeli ostvarenje snova i osvajanje medalja, ali tu su i brojne priče o ugašenim snovima o najvećem uspjehu u karijeri.

Takva je priča Indijke Vinesh Phogat, koja je diskvalifikovana iz takmičenja u hrvanju uoči finalne borbe u kategoriji do 50 kilograma, a razlog je što nije zadovoljila propisanu kilažu.

Tačnije, Vinesh je imala 100 grama više od dopuštene težine te joj nije dozvoljeno da se bori za zlato, a oduzeta joj je i prilika da dobije i srebrenu medalju kao poražena u finalu.

Kako je javio India Today, Vinesh je ostala bez svijesti i srušila se nekoliko trenutaka nakon diskvalifikacije te je na kraju hospitalizirana zbog sumnje na dehidraciju.

Utvrđeno je da je Indijka prilikom skidanja kila, što je uobičajena procedura u borilačkim sportovima kako bi se borac takmičio u određenoj težinskoj kategoriji, pribjegla rigoroznim metodama poput odlaska u saunu, šišanja pa čak i vađenja krvi, što je sve zaprepastilo.

"Sa žaljenjem dijelimo vijest o diskvalifikaciji Vinesh Phogat iz kategorije hrvanja za žene do 50 kg", saopćila je Indijska olimpijska asocijacija jutros, kada se Vinesh za zlato trebala boriti protiv Amerikanke Sarah Hilderbrandt.

Podsjećamo, sportisti u borilačkim sportovima nastoje postići kilažu što nižu u odnosu na njihovu uobičajenu, kako bi ušli u nižu težinsku kategoriju te postigli kompetitivnu prednost nad lakšim protivnicima.

Zbog toga se pribjegava skidanju kilograma koje se uglavnom odvija izbacivanjem vode iz organizma, a zatim i njenim ponovnim vraćanjem neposredno nakon vaganja. To ponekad dovede do zdravstvenih problema.