ZA POJEDINE DISCIPLINE

Pojedine atletske trkačke discipline u Parizu imaju uveden repesaž, što je prvi put u historiji olimpijskih igara.

Naime, Međunarodna atletska federacija je za Igre u Parizu uvela repesaž za pojedinačne discipline na 100 i 110 metara s preponama, 200, 400, 400 s preponama, 800 te 1.500 metara.

Repesaža neće biti na 100 metara jer u ovoj disciplini postoje preliminarne utrke prije prve runde, kao niti u disciplinama od 3.000 metara zbog ograničenog vremena oporavka između utrka.
  Tri najbolja atletičara u grupama su do sada nastavljala takmičenje, a napredovali su i sportisti s najboljim vremenom među onima koji se nisu direktno kvalifikovali.

Jedna od pobjednica u četiri repesažne utrke na 800 metara bila je Francuskinja Anais Bourgoin (27) koja je izborila plasman u polufinale.

"Sinoć nisam mogla spavati, pokušavala sam misliti na nešto drugo. Kad ste u krevetu razmišljate o onom adrenalinu na stadionu i ne možete spavati", rekla je Bourgoin.

Inače, repasaž sada daje drugu priliku svim učesnicima koji nisu uspjeli u prvom krugu pa će spomenute discipline imati četiri runde - prvo kolo, repesaž, polufinale i finale.