OSTALI BEZ POLUFINALA

Španski džudoka Francisco Garrigós je donio prvu medalju Crvenoj furiji na Olimpijskim igrama, a nakon svojih borbi dobio je prijetnje iz dalekog Japana.

U četvrtfinalu je pobijedio Japanca Ryuju Nagayamu, a nakon meča su upućene određene prijetnje prema španskom džudoki, otkrio je njegov trener Quino Ruiz.

Japanac se nije rukovao na kraju borbe nakon čega je nastao problem.

"Iz Japana su mu slali poruke koje su malo neprijatne i ne razumijem zašto, Fran je odradio svoj posao. Ne znam zbog čega se bune. Rekli su: 'Ne vraćaj se u Japan, nećete biti dobro primljeni.' To je sramota. Nisu u pravu", rekao je njegov trener koji je zatim objasnio propise.

"Propisi kažu da kada se boriš na zemlji i dave te, ako ostaneš bez svijesti, automatski si izgubio, to je ippon. Japanac je izgubio svijest".

Prema japanskoj delegaciji, iako je sudija već prekinuo borbu, Garrigós je nastavio sa davljenjem još nekoliko sekundi što je razbjesnilo azijsku zemlju.

Ipak, rođeni Madriđanin smatra da nije uradio ništa loše.

"U svakoj borbi morate biti sto posto, sudija je donio ispravnu odluku koju ja prvobitno nisam čuo zbog buke sve dok se on nije približio nakon čega sam ga pustio. Ipak, zaspati na tatamiju znači da pobjeda ide u ruke rivala, uvijek je tako bilo i pravila su ista za sve", kazao je osvajač bronzane olimpijske medalje u Parizu.

Dodajmo da Španac dosad nikada u karijeri nije uspio pobijediti japanskog džudoku na olimpijskom tatamiju.