Trostruka olimpijska šampionka u konjičkom sportu i šestostruka osvojačica medalja na Igrama, Britanka Charlotte Dujardin (39) objavila je da se povlači s Olimpijskih igara u Parizu nakon kompromitirajućeg snimka koji se pojavio.

Engleska jahačica je donijela ovu odluku nakon emitovanja snimka od prije nekoliko godina na kojem se ponaša "suprotno vrijednostima sporta".

"Izašao je video snimak od prije četiri godine, koji pokazuje kako sam pogriješila u procjeni tokom treninga. Naravno, Međunarodna konjička federacija (FEI) je pokrenula istragu i donijela sam odluku da se povučem sa svih takmičenja, uključujući Olimpijske igre u Parizu dok se ovaj proces odvija", poručila je putem Instagrama.

Iako u prvi mah nije bilo jasno o kakvom kompromitirajućenm snimku je riječ, prema pisanju više otočkih medija, radi se o zlostavljanju životinja, jer je Charlotte Dujardin na snimku koji se pojavio čak 24 puta bičevala jednog od svojih konja tokom treninga.

"Ono što se dogodilo bilo je potpuno van konteksta i ne odražava način na koji treniram svoje konje ili način na koji treniram svoje učenike, ali nema izgovora. Duboko se stidim i trebalo je da dam bolji primjer u to vrijeme", napisala je Dujardin koja se izvinila navijačima i sponzorima zbog svojih postupaka.
Dujardin je tako propustila priliku da postane jedina britanska sportikinja koja ima sedam medalja sa olimpijskih igara.